Keuzehulp chemisch anker kiezen

header chemische verankering

Een chemisch anker kiezen. Glascapsule of injectiemortel?

Het bevestigen van zware lasten maakt deel uit van het dagelijkse leven op de bouwplaats, waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt. Een chemisch anker in de vorm van een glascapsule is een populaire optie. Ze zijn de beproefde oplossing in verschillende betontoepassingen voor de overdracht van hoge lasten in beton. Of is een chemisch anker bestaande uit een koker met injectiemortel misschien de betere oplossing? Stefan van fischer weet het antwoord.

We onderzoeken of een glascapsule of een injectiemortel beter geschikt is voor de bouwplaats door te kijken naar de glascapsule RM II en de injectiemortel FIS V. Beide producten zijn bedoeld voor hoge belastingen in gescheurd en ongescheurd beton. Ze hebben ook beide een ETA goedkeuring optie 1 voor gescheurd beton en een brandweerstandsklasse R 120.

Bespaar tijd en kosten met de glascapsule

Bij het gebruik van glasproducten op een bouwplaats ontstaat al snel het probleem van de veiligheid. Is het niet gevaarlijk om glas op een bouwplaats te hebben? Allereerst is het goed om te weten dat de glascapsules speciaal zijn ontworpen voor het leven op de bouwplaats. Toch kan het geen kwaad om er voorzichtig mee om te gaan. Een chemisch anker capsule biedt verschillende voordelen op de bouwplaats, want het feit dat de capsule in glas is ingesloten maakt het een economische oplossing. Zo voorkom je dat je te veel mortel in het boorgat injecteert, omdat de ingesloten capsule exact de juiste mortelhoeveelheid bevat. Dit is vooral voordelig voor professionals die dagelijks gebruik maken van meerdere chemische ankers. Als je in elk boorgat iets te veel mortel gebruikt, levert dit aan het eind van de dag al snel veel productverspilling op. Met een glascapsule zal dit niet voorkomen.

Reinigen van het boorgat niet meer nodig met glascapsules

Een ander voordeel is dat het niet nodig is om het boorgat te reinigen bij gebruik van een chemisch anker capsule. Bij gebruik van een capsule is deze stap dankzij het glas niet nodig. Zodra de capsule in het boorgat is geplaatst en het anker met een draaiende hamerbeweging is ingebracht, wordt het glas verpulverd. Het verpulverde glas in het boorgat krast de wanden van het boorgat en freest zo kleine groeven in het gat. De mortel grijpt vervolgens in deze zaagtanden, zodat het boorgat zichzelf reinigt. Daarnaast hebben de capsules een snelle uithardingstijd waardoor het anker snel belast kan worden.

Een overzicht van de injectiemortel

De fischer injectiemortel kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het plaatsen van leuningen, machines en staalconstructies, zowel binnen als buiten. Het voordeel van de injectiekoker: zowel de lange als de korte versies zijn geschikt voor voorsteek- en doorsteek montage. De injectiekoker maakt ook ringvormige spleetvulling mogelijk, bijvoorbeeld bij seismische eisen. Wie niet zeker weet welk product hij moet gebruiken bij de verwerking van chemische systemen, kiest bij voorkeur voor de injectiemortel FIS V. Deze heeft een iets langere uithardingstijd en kan daarom naderhand worden bijgesteld, wat met de capsule niet mogelijk is. Als het boorgat niet helemaal goed is, dan is de cartridge jouw perfecte keuze, omdat het boorgat geen precieze diepte hoeft te hebben als het om dit product gaat. Het boorgat mag dieper zijn als het klembereik van de ankerstang te lang is in vergelijking met het te bevestigingen onderdeel.

Bovenhoofdse montage met injectiemortel

Injectiemortel kan zonder hamerboor worden geïnjecteerd, wat vooral nuttig wanneer er boven het hoofd gemonteerd moet worden. Als je binnen een kleine ruimte werkt, kan de installatie met een boorhamer moeilijk worden. Houd er bij het gebruik van injectiemortel rekening mee dat het boorgat moet worden gereinigd (twee keer blazen, twee keer borstelen, twee keer blazen). Een hamerboormachine met stofafzuiging zorgt er in ieder geval al voor dat het stof al uit het boorgat is gezogen. Zo blijft alleen twee keer borstelen en twee keer blazen over.

De injectiemortel FIS V is verkrijgbaar in een professionele shuttle koker of in een enkelvoudige koker welke in een gangbaar kitpistool kan worden gebruikt.

Of je nu kiest voor een glascapsule of voor de injectiemortel de keuze is aan jou. De toepassing bepaald uiteindelijk welk product het meest geschikt is.

blogcirkel fisher

 Gastblog door Stefan van fischer