Voorkom brand - 3 tips

Wat te doen bij brand – wij geven 3 tips

Hoe staat het met jouw brandpreventiebeleid? Brand komt vrijwel altijd onverwachts, wees voorbereid! Eric van Dinther, Vestigingsmedewerker Hilversum én vrijwilliger bij de brandweer geeft je drie tips.

Tip 1 - Brand melden

Wist je dat als je slaapt je geen rook ruikt? Maar het luide alarm van een rookmelder hoor je wel. Wees voorbereid en plaats rookmelders in de hal, op de overloop en vooral in ruimten waarin je slaapt en waar brand kan ontstaan. Te allen tijde is het belangrijk dat je de rookmelders goed kunt horen. Ook als de deuren gesloten zijn. Kun je de rookmelder niet horen, kies dan voor rookmelders die onderling gekoppeld zijn. Wanneer er dan één rookmelder afgaat, gaat de rest ook.

Tip 2 - Ga je de brand zelf blussen?

Een beginnende brand kun je zelf doven met een brandblusser of een blusdeken. Ontstaat er tijdens het koken een vlam in de pan, gebruik dan nooit water om brandende olie of vet te blussen. Gebruik onderstaande tabel om te kijken welke klasse brand er zijn en welke methode je gebruikt om het te doven.

Is de brand groter dan een voetbal? Blus de brand dan niet zelf, breng jezelf en je huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid en bel 112.

Brandklasse Brandbare stof Voorbeeld Methode
A Vaste stoffen Hout, papier, textiel Water, schuim, ABC-poeder
B Vloeistoffen Olie, benzine, vetten Schuim, Co2, BC-Poeder, ABC-poeder
C Gassen Butaan, propaan en aardgas Co2, BC-Poeder, ABC-Poeder
D Brandbare metalen Magnesium, aluminium en natrium D-poeder (metaalbrandpoeder)
F Oliën en vetten Frituurvet Vetblusser

Tip 3 - Veilig vluchten

Een brand verspreidt zich razendsnel. Binnen een paar minuten kan er al een dikke, giftige rook ontstaan waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Spreek dus van tevoren een veilige vluchtroute af. Met behulp van bebording en pictogrammen, maak je je al snel wegwijs. Vlucht bij brand niet door de dichte rook. Blijf laag bij de grond. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur en maak aan de brandweer kenbaar waar je bent.

Brandpreventiemiddelen

Eric van Dinther

Eric van Dinther – Medewerker Category Management én vrijwilliger bij de brandweer