Campus300

Van heipaal tot collegezaal

Op de Onderwijsboulevard in ’s-Hertogenbosch is bouwbedrijf Van Wijnen Rosmalen druk bezig een nieuw onderwijsgebouw voor Avans Hogeschool te realiseren. Bij dit grote bouwproject, genaamd Campus300, is ook plaats ingeruimd voor 124 studentenwoningen. DESTIL is als leverancier verbonden aan deze prestigieuze monsterklus en daar zijn we trots op. Dus zullen we de laatste ontwikkelingen op de bouwplaats met grote regelmaat delen.

Het gaat namelijk nog wel even duren voor de Bossche studiebollen plaats kunnen nemen in de nieuwe collegebanken. De oplevering van Campus300 staat gepland voor juni 2025. Tot die tijd gunnen we geïnteresseerden graag een uniek kijkje achter de bouwschermen. We delen de hoogtepunten en de onvoorziene uitdagingen waar een oplossing voor gevonden moet worden. Iedereen die een fascinatie heeft voor grote bouwprojecten kan hier zijn hart ophalen.Bouw kan echt beginnen na plaatsing bouwcontainer en hijskranen

Aflevering 1: 1 november 2023

Wie de afgelopen maanden langs de onderwijsboulevard in Den Bosch liep, zag vooral een gapend gat in de grond. Voor de bouwvakkers van Van Wijnen Rosmalen was het de voorbereidende fase waarbij het fundament voor het nieuwe schoolgebouw van Avans Hogeschool en 124 studentenwoningen voor BrabantWonen werd gelegd. Maar eind oktober startte een nieuwe fase van dit bouwproject met de plaatsing van de digitale bouwcontainer van DESTIL en de komst van 4 hijskranen. Daarmee kon de realisatie van deze nieuwe school en studentenwoningen echt beginnen.

Digitale bouwcontainer

De bouwcontainer zelf is een fraai stukje service van DESTIL voor klanten met grote bouwprojecten. Hoewel er fysiek wel degelijk sprake is van een knalblauwe zeecontainer wordt deze ook wel de digitale bouwcontainer genoemd. Dat is omdat de voorraad in dit lokale minimagazijn op peil gehouden wordt via een bestelapp. Zo ontstaan er nooit tekorten op de bouw, wat vertragingen voorkomt. Omdat de DESTIL-chauffeur doorgaans maar één keer per week naar de bouw hoeft, verkleint hij ook de verkeersoverlast en de CO2-uitstoot bij een bouwproject. De artikelen die een klant niet gebruikt en nog in goede staat zijn, neemt DESTIL terug en worden gecrediteerd.

Meerdere kranen

Intussen torenen de hijskranen ver boven alles en iedereen uit, waardoor het op slag voor de hele buurt duidelijk is dat het bouwproject nu echt begonnen is. Voordat deze reuzen de bouwkuil kunnen betreden, moet er eerst een solide ondergrond gecreëerd worden. Dat heeft Van Wijnen Rosmalen gedaan met het neerleggen van tientallen betonnen platen. Door met vier kranen tegelijk te werken hopen de bouwvakkers het project bovendien versneld af te werken. “Normaal gesproken gaan we bij zo’n project gefaseerd te werk”, legt hoofduitvoerder Jorre Wils uit. “Dan begin je aan de ene kant van het gebouw en werk je langzaam naar de andere kant toe. Door de verandering in werkwijze zijn we als alles goed gaat een half jaar eerder klaar.”

Studentenwoningen

En dat is wel zo prettig voor de opdrachtgevers. Want daardoor kan Campus300 direct na de oplevering in juni 2025 al gelijk in gebruik genomen worden in het schooljaar 2025/2026. Bovendien zijn de 124 nieuwe woningen van harte welkom in Den Bosch, want net als op veel andere plekken in Nederland kampt de stad met een flink tekort aan studentenhuisvesting. Aan de bouwers van Van Wijnen zal het niet liggen. Vol overgave hebben ze zich op de monsterklus gestort en voorlopig liggen ze prima op schema. Met de komst van de DESTIL-bouwcontainer en de hijskranen willen ze nu doorpakken.