Luchtdicht Bouwen

5 keer waarom luchtdicht bouwen nodig is

Energiezuinig bouwen is de toekomst. De overheid scherpt de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) steeds verder aan en vanaf 2020 moet alle nieuwbouw BENG oftewel een BijnaEnergieNeutraalGebouw zijn. Om dit voor elkaar te krijgen is luchtdicht bouwen een onmisbare factor, omdat het hiermee het energieverlies tot wel 30% beperkt. Buiten dat luchtdicht bouwen dus eigenlijk moet, zijn er nog meer redenen waarom luchtdicht bouwen nodig is.

Energiebesparing

Door luchtdicht bouwen minimaliseer je ongewenste inkomende en uitgaande luchtstromen door de bouwschil. In combinatie met goede isolatie creëer je met luchtdichting een goede vetlaag om de woning, aaneengesloten en zonder scheurtjes. Heb je deze luchtdichting en isolatie eenmaal in orde dan voorkom je dat je deze ongewenste luchtstromen onnodig hoeft te verwarmen of te koelen, wat scheelt in stookkosten en energiekosten.

Verbetering van woon- en werkcomfort

Naast dat luchtlekken zorgen voor een hogere energierekening is het ook nog eens erg onaangenaam. Stel je voor je zet de verwarming op 20 graden, deze slaat aan totdat je huis 20 graden is en slaat dan af. Helaas zit er ergens een luchtlek, niet fijn die tocht voelt fris aan. Ook koelt je huis door deze luchtlekken weer snel af. Na enige tijd zal de verwarming weer aanslaan en het huis verwarmen. Deze temperatuurschommelingen zullen zich blijven herhalen. Bouw je luchtdicht dan zul je deze temperatuurschommelingen en tocht beperken wat prettiger is voor het woon- en werkcomfort.

Het verlengen van de levensduur van een gebouw

Goede luchtdichting vermindert de kans op condensatie en verlengt de levensduur van het gebouw. Wanneer de constructie van een gebouw niet goed luchtdicht is stroomt vochtige lucht binnen in de uitwendige scheidingsconstructie. Na enige tijd gaat deze lucht condenseren wat leidt tot schimmel, rotting, schade en waardoor de levensduur van veel bouwelementen daalt.

Geluidswering

Tegenvallende geluidsprestaties gaan vaak samen met slechte isolatie of luchtlekken in de schil van het gebouw. Veel geluid komt via luchtlekken, zoals naden en kieren in de woning of het gebouw binnen. Bouw je luchtdicht in combinatie met goede isolatie dan wordt het al snel stiller in huis en vooral in drukke steden is dit geen overbodige luxe.

Goed voor de gezondheid

Al denkt men vaak dat luchtdicht bouwen ongezond is, omdat het klinkt alsof je de woning stikt. Het tegendeel is waar. Een luchtdicht gebouw met goede isolatie en een goed gecontroleerd ventilatiesysteem draagt juist bij aan een aangenaam en gezond binnenklimaat waarin mensen aantoonbaar beter functioneren.

Ga aan de slag! Luchtlekken voorkomen of aanpakken? De meest voorkomende plekken waar luchtlekken zitten zijn in de kieren en naden bij daken, kozijnen en vloeren. illbruck heeft hiervoor de juiste spullen waarmee je direct aan de slag kunt. Meer over luchtdicht bouwen met illbruck vind je hier.

illbruck

Gastblog door illbruck