Zo kies je altijd een passende werkschoen

Zo kies je altijd een passende werkschoen.

Als je als medewerker verplicht bent veiligheidsschoenen te dragen kun je kiezen uit een ruim en divers aanbod. Er zijn verschillende merken met een grote keuze aan modellen met allerlei verschillende niveaus van bescherming. Maar welke moet je nu hebben en waar kun je op letten?

De juiste pasvorm

Schoenen die te klein zijn gaan knellen, zijn ze te groot dan gaan je voeten schuiven en vergroot je de kans op blaren. Erg vervelend en daarbij verstoort het je werkcomfort en dus ook je prestaties. Zorg er bij het kiezen van een nieuwe werkschoenen dus voor dat deze ook de juiste pasvorm hebben. Belangrijk onder andere is dat de schoen buigt waar je voet buigt, je tenen de neus niet raken en je voet niet schuift in de schoen. Let ook op de breedtemaat, ook aan de zijkant moet de schoen goed aansluiten.

De veiligheidseisen en normeringen

De keuze van het type werkschoen is afhankelijk van het soort werk dat je doet en in welke omstandigheden je dit werk uitvoert. Hiervoor zijn verschillende normen en eisen opgesteld.

In de omschrijvingen van werkschoenen tref je de EN ISO normen aan. Deze normeringen zijn door de Europese Unie opgesteld voor veiligheidsschoenen. De normeringen geven onder andere aan hoeveel druk een schoen moet aankunnen. Verder kun je nog letten op normen zoals het wel of niet hebben van een gesloten hiel, kou- en hittebestendigheid, antistatische bescherming en waterdichtheid. De EN ISO normeringen onderscheiden zich in één basisnorm de EN ISO 20344 en drie afgeleide normen:

  • EN ISO 20344: De overkoepelende norm waarin de algemene eisen en technische vereisten voor veiligheidsschoenen, beschermende schoenen en werkschoenen zijn vastgesteld. 
  • EN ISO 20345: De norm voor veiligheidsschoenen die is opgedeeld in diverse eisen aangeduid met de letter S (Safety). Zie het voorbeeld EN ISO 20345 voor meer uitleg.
  • EN ISO 20346: De norm voor de beschermschoen. De neus is getest op een kracht van 100 Joule. Deze norm kent dezelfde eisen als bij de EN ISO 20345 maar hanteert de letter P (protective).
  • EN ISO 20347: De norm voor de werkschoen zonder beschermende neus. De norm kent wederom dezelfde eisen als bij de EN ISO 20345 maar hanteert de letter O (occupational).

Voorbeeld EN ISO 20345

Een veiligheidsschoen aangegeven met EN ISO 20345 is altijd voorzien van een beschermende neus welke een kracht aan kan tot 200 Joule en voldoet daarnaast aan de basiseisen vastgelegd in EN ISO 20344. Verder zijn er binnen de norm 20345 meerdere niveaus van bescherming. Om dit duidelijk te maken werkt men met de getallen 1 – 3, voorafgegaan door de letter ‘S’ (Safety). Veiligheidslaarzen kennen de klassen S4 en S5 (zie onderstaand overzicht).

Eigenschappen   SB S1 S1P S2 S3 S4* S5*
Beschermneus  x  x  x  x  x  x  x
Antistatisch   x  x  x  x  x  x  x
Energie absorberende hak    x  x  x  x
Gesloten hiel    x  x  x  x    
Antiperforatie tussenzool      x    x    x
Waterafstotend en water absorberend bovenmateriaal        x  x    
Waterdichte materialen als PU, Rubber of Kunststof            x  x

*S4 en S5 alleen voor veiligheidslaarzen

Werksokken

Voor optimaal werkcomfort moet je ook de juiste werksokken dragen. Werksokken bieden namelijk extra eigenschappen, zoals extra ondersteuning, ze zijn slijtvast en zorgen voor de juiste temperatuur voor je voeten. Is het buiten koud dan zijn thermosokken aan te raden, is het buiten warm kies dan voor coolmax sokken voor verkoeling.

Voor iedere beroepsgroep een passende schoen

Wanneer je vaak op je knieën werkt is het aan te raden veiligheidsschoenen te kiezen met kruipneuzen. Hierdoor gaan je schoenen een stuk langer mee. Wanneer je regelmatig te maken hebt met beton en/of cement kies dan schoenen van leer. Moet je vaak door metaaldetectoren, kies dan een metaalvrije schoen. En als je werkt met fijne elektronica kies dan een ESD schoen voor een hoge elektrostatische ontlading. Zo is er voor elke beroepsgroep wel een passende schoen te vinden. En dan hebben we het nog niet gehad over het uiterlijk! Want een veiligheidsschoen hoeft niet per se meer zwart en robuust te zijn. Hip en modern, zwart en sober of in je bedrijfskleuren: het is allemaal mogelijk. 

Onderhoud

Heb je eenmaal de juiste werkschoenen en sokken gekozen dan is het zaak om je schoenen ook te onderhouden, zodat ze extra lang meegaan. Hierbij een paar tips:

  • Berg je schoenen na gebruik op en droge plek met schoenspanners.
  • Gebruik een schoenlepel, dit voorkomt dat je hielen slap worden of snel slijten.
  • Zijn je schoenen nat, haal dan de veters en inlegzolen eruit en stop kranten aan de binnenkant. Zet de werkschoenen vooral niet bij een warmtebron, hierdoor droogt het leer uit en kan het gaan scheuren.
  • Vuile werkschoenen maak je bij voorkeur schoon door de schoen met lauw water of schoenreinigingsmiddel schoon te borstelen.
  • Heb je last van zweetvoeten koop dan bij voorkeur twee paar en wissel deze om de dag zodat ze goed kunnen drogen. Dit voorkomt dat bacteriën zich ophopen en de binnenkant hard wordt.

Laat je adviseren en inspireren in onze DESTIL vestigingen of bekijk ons aanbod op destil.nl

Richard Vinke 

Richard Vinke - Commercieel Manager Safety