7 Tips om een pand brandveilig te maken

Woningbranden in Nederland worden in veel gevallen veroorzaakt door menselijk gedrag. Van kaarsen die te dicht op de gordijnen staan tot iemand die goedkoop wil stoken door de barbecue binnenshuis aan te steken. Dergelijke ongelukjes zullen deze winter waarschijnlijk nog meer voorkomen dan andere jaren. Dus is het belangrijk dat huizen en appartementen voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Deze zeven voorzorgsmaatregelen kunnen ervoor zorgen dat de schade voor mens en materieel tot een minimum beperkt blijft.

Isolatie

Om twee redenen is goede isolatie enorm belangrijk in het voorkomen van leed door woningbranden. Ten eerste omdat door de warmte binnen te houden, de stookkosten worden teruggedrongen en daarmee de prikkel om te experimenteren veelal wordt weggenomen. Daarnaast kan een brand zich veel minder makkelijk verspreiden als een woning goed is geïsoleerd. Een simpele oplossing als brandwerende kit en tochtstrippen kan al een wereld van verschil maken.

Rookmelders

Sinds juli 2022 moeten er in elke woning in Nederland verplicht rookmelders hangen. Verhuurders die zich niet aan de regels houden riskeren een boete van de gemeente of dat de verzekering niets uitkeert bij een calamiteit.  

CO-melders

Op dit moment zijn CO-melders nog niet verplicht, maar wordt door alle experts op het gebied van brandveiligheid wel aangeraden. Koolmonoxide (CO), dat vrijkomt bij onvolledige verbranding, staat bekend als een sluipmoordenaar, omdat je het niet kan zien, ruiken of proeven. Wel haalt het alle zuurstof uit het bloed, met vergiftiging of zelfs de dood tot gevolg.

Juiste blusapparatuur

In een appartementencomplex dient blusapparatuur (www.destil.nl/categorie/657210/brandblussers ) aanwezig te zijn in de gemeenschappelijke ruimtes. Datzelfde geldt voor huizen met meerdere bewoners, zoals studentenhuizen. Belangrijk is echter wel dat elke ruimte uitgerust is met de juiste blusapparatuur. Een sproeischuimblusser in een gedeelde keuken is klassieke fout, aangezien water op olie de brand alleen maar groter maakt.

Rookwerende deuren

Sinds 1 juli 2021 moeten nieuwbouwpanden al aan strengere eisen voldoen op het gebied van rookwerendheid. Verblijfsruimtes zonder slaapfunctie moeten zijn uitgerust met een rookwerende deur met de classificatienorm Sa. Deze functioneren bij een omgevingstemperatuur van zo’n twintig graden Celsius, ook wel koude rook genoemd. Ruimtes met een slaapfunctie moeten beschikken over een rookwerende deur die functioneert bij een omgevingstemperatuur van 200 graden. Deze vallen onder de classificatienorm S200. Met een sponningprofiel van Alprokon (www.destil.nl/producten/450301599/alprokon-brandwerend-sponningsprofiel-ferno-tec-250-2400-mm ) kun je ook oude deuren uitrusten volgens de laatste veiligheidseisen.

Vrijloopdeurdrangers

Bij nieuwbouw en verbouw van appartementengebouwen is het verplicht om inpandige woningentreedeuren zelfsluitend te maken bij brand. Een mooi middel om dit te doen is de vrijloopdeurdranger. Gekoppeld aan een draadloze rookmelder zorgen deze deursluiters ervoor dat een brand zich niet snel door een appartementencomplex kan verspreiden en wordt rookoverlast door een minimum beperkt.

 

 

 

Rookmelders.

Wat als…

Hang je geen rookmelders op? Dan voldoet jouw woning niet aan de verplichtingen en wordt deze beschouwd als “niet-conform” de wetgeving. Maar, als verhuurder van een pand ben jij verantwoordelijk om deze in goede staat van onderhoud en volgens de regels te verhuren. Wanneer je niet aan de regels voldoet, riskeer je een boete van de gemeente, maar ook een verzekeraar kan besluiten niet uit te keren bij problemen. Zorg dus dat je jouw zaakjes tijdig op orde hebt, zodat een eventuele brand geen vervelende nasmaak, of moeten we zeggen ‘vieze geur’ achterlaat?