Blog: Wat betekenen de verschillende normen op onze werkkleding?

Wapen jezelf. Ontdek de normen voor werkkleding.

De normen die op veel van onze werkkleding staan, helpen jou om te bepalen in wat voor situaties de kleding bescherming biedt. Weet je niet zeker welke norm op jouw werksituatie van toepassing is? In deze blog leggen we kort uit waar elke norm voor staat.

Wapen jezelf

Om voor een norm gecertificeerd te worden moet werkkleding aan strenge eisen voldoen. Bij HAVEP nemen we jouw veiligheid zeer serieus. We hebben daarom verschillende normeringsexperts in huis die ervoor zorgen dat je altijd op je werkkleding kunt vertrouwen.

Een kledingstuk voldoet trouwens vaak aan meerdere normen. Zo is de Parka uit onze Multi Shield-collectie gecertificeerd met maar liefst zeven normen. Iedere norm wordt weergegeven met een pictogram, zo zie je in een oogopslag tegen welke risico’s de kleding beschermt.

Werkkleding die voldoet aan een EN-norm, voldoet aan de Europese wetgeving voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). Staat er ook ISO in de norm? Dan gaat het om een norm die op mondiaal niveau ontwikkeld werd. Ontdek hieronder de belangrijkste normen:

EN 1149 - Antistatische werkkleding / explosiegevaar

Werkkleding met deze norm wordt gedragen in ruimtes met explosiegevaar. Combineer antistatische werkkleding altijd met geleidende schoenen, zodat je geaard bent. De aarding voorkomt het ontstaan van vonken en dus ook explosies.

EN 14404 - Werk in knielende positie

Deze norm vind je op werkbroeken en overalls met kniezakken. De norm geldt echter alleen als je de werkkleding combineert met kniebeschermers. Werk je regelmatig op je knieën? Dan zal een werkbroek met de norm EN 14404 en een paar kniebeschermers jouw werkdag een stuk aangenamer maken.

EN ISO 20471 - Hoge zichtbaarheid (professioneel gebruik)

Werkkleding met de norm EN ISO 20471 zorgt ervoor dat je goed opvalt terwijl je aan het werk bent. Niet alleen overdag, maar ook in de schemering en ‘s avonds. Deze werkkleding vergroot je zichtbaarheid door een combinatie van fluodoek en reflecterende materialen. De fluorescerende kleur verbetert je zichtbaarheid overdag en de reflecterende banden zorgen ervoor dat je in het donker gezien wordt.

EN 13034 - Vloeibare chemicaliën

Zoek je werkkleding die beschermt tegen kleine spatten of een lichte nevel van chemische vloeistoffen? Dan heb je werkkleding nodig die voldoet aan de norm EN 13034. Houd er echter wel rekening mee dat het afstotende effect na elke wasbeurt vermindert. Behandel de kleding nadat je die gewassen hebt dus altijd opnieuw met een fluorcarbon. Zo blijf je beschermd.

EN 14058 - Koele omgeving

In een koele omgeving, waar de temperatuur niet onder de -5 ºC komt, kun je het beste werkkleding dragen die voldoet aan de EN 14058 norm. Het gaat hier bijvoorbeeld om outdoor kleding, maar ook om werkkleding die gedragen kan worden in de constructie- of foodindustrie. Werkkleding die aan deze norm voldoet is niet standaard water- of winddicht.

EN ISO 11611 - Kleding voor lassers

Deze norm is bedoeld voor werkkleding die gedurende een hele werkdag (8 uur) gedragen kan worden bij een normale temperatuur. De kleding beschermt tegen kleine spatten van gesmolten metaal, toevallig vlamcontact en uv-straling.

IEC 61482 - Elektrische vlamboog

Een vlamboog is een ontlading van hoog- of laagspanningsstroom tussen twee geleidende delen, als gevolg van kortsluiting. Een dergelijke ontlading kan tot zeer ernstige brandwonden leiden. Werkkleding die voldoet aan de IEC 61482 norm beschermt je tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog.

EN ISO 11612 - Vlamvertragende kleding

De EN ISO 11612 norm is de norm die van toepassing is op werkkleding die bescherming biedt tegen hitte en vlammen. Deze werkkleding beschermt je tegen korte contacten met een vlam en tot op zekere hoogte tegen convectieve- en stralingshitte.

EN 343 - Regen, slecht weer, natte omstandigheden

Bij werkkleding die voldoet aan de EN 343 norm kun je er zeker van zijn dat de naden en materialen van de kleding bestand zijn tegen neerslag (regen en sneeuw), mist en een vochtige grond.

Meer weten over normen?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ga dan naar havep.com/normen, hier lees je aan welke eisen werkkleding moet voldoen om gecertificeerd te worden en hoe werkkleding getest wordt.

Machteld van Staalduinen

Machteld van Staalduinen - Trade Marketing Manager HAVEP