Het gevaar van handeczeem

Het gevaar van handeczeem (en 5 tips om dit te voorkomen!)

Twee op de drie bouwvakkers heeft te maken met handeczeem. Richard Vinke, Commercieel Manager Safety heeft de belangrijkste feiten voor je op een rij gezet en geeft 5 tips om handeczeem te voorkomen.

In 2016 zijn er 6.270 meldingen van beroepsziekten geregistreerd bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Een derde van deze meldingen was afkomstig uit de bouw, ongeveer 10% uit de industrie. We spreken van een beroepsziekte wanneer een ziekte of aandoening het gevolg is van de arbeid en/of de arbeidsomstandigheden.

Slechts 3% van het aantal gemelde beroepsziekten betrof een huidaandoening, waarbij Irritatief Contacteczeem (60%) de grootste groep was. Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt of versterkt door contact met externe factoren zoals een bepaalde stoffen (bijv. cement, epoxy, hars) maar ook door blootstelling aan vocht (werken met natte handen) of droge lucht. De klachten (jeuk, rode vlekken, schilfervorming, blaasjes of kloven) ontwikkelen zich geleidelijk en worden meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan een combinatie van meerdere factoren.

Onderschat probleem

Daar er slechts 112 gevallen gemeld zijn lijkt dit wellicht een minder urgente probleem, echter wordt handeczeem vaak niet als zodanig herkend én erkend en daarmee ook niet gemeld.

Recentelijk onderzoek1 heeft namelijk aangetoond dat 1 op de 4 bouwvakkers inmiddels ernstige eczeemverschijnselen heeft. En nog eens 4 op 10 heeft beginnende verschijnselen. Dat resulteert in het harde feit dat ruim twee derde van de bouwvakkers te maken heeft met handeczeem, vaak zonder het zelf te beseffen.

Wat te doen?

NCvB biedt online een anonieme zelftest handeczeem waar je door het beantwoorden van een aantal vragen al snel een beeld krijgt van jouw situatie. Met deze resultaten kun je dan eenvoudig zelf de volgende stappen bepalen.

In de praktijk is handeczeem lastig te herkennen. Handen hebben behoorlijk te lijden onder werkzaamheden en een ruwe, rode huid is niks geks. Je huid kan er van herstellen, al kost dat tijd en heeft het daar wel hulp bij nodig.

Het beste is natuurlijk het voorkomen van handeczeem. Wees zuinig op je handen; verzorg en bescherm ze goed. Verzorgen doe je door zowel voor als na het werk de juiste crème te gebruiken en tussendoor de handen goed te reinigen.

Het dragen van beschermende handschoenen is natuurlijk een must. Maar selecteer wel de juiste handschoen voor het werk. Vochtvorming in de handschoen kan bijvoorbeeld een behoorlijke bijdrage leveren aan het aantasten van de huid.

Mocht je als medewerker twijfelen over de gezondheid van je handen benader dan een arts. Je moet er tenslotte je hele leven mee doen.

5 tips om handeczeem te voorkomen:

  • Doe de online zelfscan en bepaal je persoonlijke situatie.
  • Verzorg je handen goed door de juiste crème en zeep te gebruiken
  • Bescherm je handen goed door de juiste handschoenen te gebruiken
  • Controleer je handen regelmatig op ruwe, rode plekken en kloven
  • Herken én erken handeczeem en onderneem actie

1Contact Dermatitis in the Construction Industry – Johan Timmerman 
Bronnen: Kerncijfers beroepsziekten 2017 – NCvB, Contact Dermatitis in the Construction Industry – Johan Timmerman, Zelfscan Handeczeem - SKB onderzoek & advies, Volandis en NCvB


Richard Vinke

Richard Vinke - Commercieel Manager Safety