Toen en Nu

De bonnen vlogen je om de oren!

Geen papieren pakbonnen meer, maar een handcomputer met scanner. Geen houten rekken meer, maar blauwe metalen. Dat is hoe het DESTIL magazijn er nu uitziet, maar ooit was dit anders. Als onderneming met meer dan anderhalve eeuw traditie werpen we een blik op de ontwikkeling van bedrijfsprocessen. Erwin de Jong, Allround Magazijnmedewerker en bij DESTIL sinds 1990 vertelt erover in deze blog.

Toen
Wedstrijdje orderpicken

Vroeger bestond het magazijn vooral uit houten stellingen. Heel veel houten stellingen, met dozen en doosjes, bakken en bakjes. En natuurlijk de papieren pakbon. Kwam je ’s ochtends om 07.00 uur binnen, dan pakte je een stapeltje bonnen en vervolgens liep je het magazijn in met je orderpickkar. En daar werkte je dan bon voor bon af. Je begon bij het eerste product en werkte zo van boven naar beneden de bon af. Natuurlijk keek je met een schuin oog de hele bon na. Dus als ik zag dat op regel 10 een product stond dat op hetzelfde schap lag als het product op regel 1 dan pikte ik dat direct mee. Dat moest ook wel, want we deden ook wel eens wedstrijdjes wie de meeste orders in een ochtend kon pikken.

Ik kan me niet meer herinneren hoeveel ik op een dag behandelde. Dat lag er natuurlijk ook aan hoeveel en wat er op de bon stond. Wat ik wel weet, is dat je terwijl je aan het pikken was, de volgende pakbonnen alweer door de lucht zag vliegen. We hadden in die tijd hypermoderne buizenpost.

Nu

Vroeger pikte je alles voor een klant. Nu doe je een deel van de totale bestelling. Zo rijd ik bijvoorbeeld op de kar en staat mijn collega achter de Kardex. Dat is een soort rolkast met een lift erin. Via de scanner komen de juiste producten op pakhoogte. En natuurlijk hebben we de ultramoderne kraan waar helemaal geen mens meer aan te pas komt. Het speciale computerprogramma weet waar alle producten staan. De kraan gaat er razendsnel naar toe en trekt automatisch het krat met die producten uit de kast en brengt het naar de verzamelplek. Daar pikt een collega handmatig het juiste aantal eruit en het krat wordt weer ergens in die enorme muur teruggezet, op een plek die is vrijgekomen. Dat kan elke keer een andere plek zijn.

Natuurlijk is het magazijn geheel veranderd. Wat niet veranderd is, is de eindcontrole. Nog steeds wordt de order voordat alles het magazijn verlaat gecontroleerd. toen om te kijken of je niets vergeten was. Nu om de verschillende ‘delen’ van de bestelling samen te voegen. Het zou zonde zijn om op dezelfde dag een pakje met kleine, grote en lange spullen los van elkaar op transport te zetten naar hetzelfde adres. Het allergrootste verschil? de snelheid en de drukte. als ik zie wat er nu dagelijks het magazijn uit gaat… dat is echt niet te vergelijken met vroeger.”

Meer Toolz?

Dit is een artikel uit TOOLZ, het magazine van DESTIL. Wil je TOOLZ twee keer per jaar (gratis) ontvangen, meld je dan hier aan.

Erwin de Jong

Erwin de Jong - Allround magazijnmedewerker