Is het vanzelfsprekend dat iedereen binnen een bedrijf bezig is met het verhogen en verbeteren van productiviteit?

Productiviteit staat hoog op de agenda van ieder bedrijf. Niet alleen omdat alles beter, sneller en efficiënter moet. Ook omdat goed gekwalificeerd personeel schaars wordt en grondstoffen opraken. Maar hoe breng je productiviteit tot stand en hoe kun je het meten?

In een markt waarin alles sneller, beter en efficiënter moet, is het verbeteren van productiviteit buitengewoon belangrijk. Niet alleen om aan deze drie voorwaarden te voldoen, maar ook om concurrerend te blijven!

De bouw loopt achter op industrie – tijd voor verandering!

Uit het onderzoeksrapport ‘technologie in de bouw’ van ING blijkt dat de industrie in de afgelopen 20 jaar, 60% meer in productiviteit is gestegen dan de bouw. De industrieproducten worden goedkoper, doordat de industrie per uur meer producten produceren met minder man. Bij bouwproducten nemen de kosten juist toe. Gevolg, de consument maakt andere keuzes, een nieuwe auto gaat voor een nieuw huis of verbouwing.

Daarnaast besteden bouwbedrijven relatief weinig aandacht aan productieverbetering, waardoor zij nieuwe jonge bouwbedrijven die wel innoveren en verbeteren een open deur bieden. Innoveer je niet als bouwbedrijf, dan staat het faillissement voor de deur. Gelukkig presenteerde de Taskforce de nieuwe Bouwagenda met als titel: “Snelweg naar vernieuwing”. Want willen we ervoor zorgen dat de kloof tussen bouw en industrie niet groter wordt dan moet er iets gebeuren in hoog tempo!

Productiviteit in TOOLZ 3!

In het derde nummer van TOOLZ laten Vastgoedontwikkelaar VolkerWessels en transportbedrijf DGL Purchase zien hoe je 40% meer productiviteit realiseert met 70% minder binnenstedelijk transport, 70% minder CO2-uitstoot, kortere wachttijden voor leveranciers en bouwtijd. Seafox verbetert de productiviteit, door alles te meten en vast te leggen. “Want het kan áltijd beter.” Ontwikkelaar Bohemen zet hun bouwproces op zijn kop en bouwt het Olympus-gebouw in de helft van de tijd. Bata produceert Lean and mean, waardoor ze kostenefficiënt te werk gaan en korte levertijden en in kleine series kunnen produceren. En Tim en Tom testen de PrimaCover Stofdeuren welke voor intensief gebruik en langdurige toepassingen geschikt zijn.

Meer Toolz?

Nieuwsgierig naar TOOLZ? Wil je dit magazine 2x per jaar gratis ontvangen? Meld je hier aan en we sturen het je toe.

René Kars

René Kars -Algemeen Directeur