Ambacht

Ambacht verleden tijd? € 165 miljard aan omzet bewijst het tegendeel!

Ambacht: Beroep waarbij een handwerker met gereedschap eindproducten maakt. 

Als je ambacht op deze manier bekijkt, dan is het niet helemaal meer van nu. Zeker omdat we leven in de tijd van consumptie en massaproductie en er weinig echt handwerk meer aan te pas komt. Trek het begrip een stuk breder en er zijn toch al ruim 800.000 mensen werkzaam in een ambacht. Waarbij het gaat om hoe het product gemaakt wordt of hoe de dienst geleverd wordt. Denk dus niet alleen aan de fietsenmaker of slager, maar ook aan een websitebouwer of game-ontwikkelaar. Samen zorgen deze ambachtslieden voor een omzet van maar liefst € 165 miljard. Ambacht is dus toch van nu*!

Iedereen is een ambachtsman/vrouw

En als het aan psycholoog en filosoof Kees Kraaijeveld ligt kan iedereen een ambachtsman of ambachtsvrouw zijn. Iedereen is in het bezit van gereedschap, namelijk het denkgereedschap, de hersenen. Iedereen kan het denkgereedschap leren gebruiken, want iedereen heeft een machine in zijn hoofd die in staat is de waarheid te vinden. Het is alleen de kunst om die machine op de juiste manier te gebruiken. Denken is een ambacht. Je kunt het leren. 

Bekijk hier het fragment ‘Denken is een ambacht’

Ambacht en vakmannen in TOOLZ #4

In TOOLZ 4 laten we het ambacht van nu zien! Zo brengt bouwer Roozen van Hoppe bij het project Leyhoeven in Groningen twee ambachten bij elkaar: het goed opstapelen van stenen en het ambacht van communiceren, samenwerken en vooruitdenken. Smeulders interieurgroep een van de beste interieurbouwers van Nederland vertelt over hun formule: ‘ambacht + machinerie = kwaliteit + leverbetrouwbaarheid’. Ook hebben we cijfers over vakmensen in de bouw, hoe staat het ervoor? En beoefenen Tim en Tom de ambacht van de inbreker, door in te breken in hun eigen pand met en zonder veiligheidsbelang! Lukt het ze om binnen te komen?

Bron: www.cvae.nl Centrum voor Ambachtseconomie 

Meer TOOLZ?

Nieuwsgierig naar TOOLZ? Wil je dit magazine 2x per jaar gratis ontvangen? Meld je hier aan en we sturen het je toe.

René Kars

René Kars - Algemeen Directeur