Wetswijziging voor steigers - Dit moet je weten

De EN 1004, de Europese norm die beschrijft waar rolsteigers aan moeten voldoen, is gewijzigd. Door deze wijziging bereikt veiligheid een nieuw niveau. De wijziging in een notendop: ook steigers onder de 2,50 meter, waaronder dus ook vouwsteigers, moeten nu aan deze eis voldoen. Dat is niet alles, er zijn meer wijzigingen: wij leggen ze uit. 

Kijk en luister je liever? Onderstaan de pagina vind je een filmpje met de uitleg >

Altrex wetswijziging

De belangrijkste wijziging: De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform gaat van 4,60 m naar 3,40 m. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 m in plaats van 4,20 m.

Daarnaast geldt de norm vanaf nu voor alle steigers. Zelfs die 2,50 meter en lager. Daarom is ook het gebruik van stabilisatoren en leuningen bij vouwsteigers opgenomen in de EN 1004.

Wat betekent dit in de praktijk?

  1. Bouw je de steiger al op met Safe-Quick® voorloopleuningen? Dan verandert er weinig, want de meeste onderdelen en combinaties voldoen al aan de richtlijnen van de nieuwe EN1004. Wat wel moet gebeuren: controleer de afstand tot het eerste platform. Om aan de EN 1004 te voldoen, kan het zijn dat je een extra platform nodig hebt.
  2. Gebruik je een rolsteiger die nog met schoren opgebouwd wordt? Let op, want daarbij verandert er veel. De gewijzigde norm staat de traditionele manier van opbouwen niet meer toe. Het is belangrijk dat je de steiger opbouwt met de nieuwe platformafstanden én dat de gebruiker daarbij niet onbeschermd op een platform staat.  Safe-Quick® biedt hierin uitkomst.

 Alle vouwsteigers worden conform de norm gewijzigd. Aan alle configuraties worden één horizontaalschoor en vier kleine stabilisatoren toegevoegd, zoals in onderstaande afbeelding is weergegeven.

Altrex wijzigingen

Met deze gewijzigde norm wordt het valgevaar in rolsteigers, door de kleinere afstanden tussen de platformen, nog verder beperkt. Hoe dat er uit ziet? Zie bovenstaande afbeelding. Met het toevoegen van een horizontaalschoor en de vier stabilisatoren aan alle vouwsteigers is de kans op kantelen minimaal en staat u nóg zekerder. Veilig en verantwoord werken op hoogte, dat is immers altijd de norm!

Vanzelfsprekend worden alle nieuwe steigers van Altrex voorzien van de nodige updates. Wilt je meer weten over deze wijzigingen of heb je advies nodig?  Neem vooral contact op met je Account Manager. Wij helpen je graag! 

De wijzigingen in de EN 1004 in beeld