Slim en duurzaam voorraadbeheer op de bouwplaats

Slim en duurzaam voorraadbeheer op de bouwplaats

De digitale bouwcontainer is een van onze antwoorden op de vraag om duurzamer en minder milieubelastend te werken. Door óp de werkplaats tijdelijk een magazijn te plaatsen vermindert het aantal transportbewegingen. Dat scheelt behoorlijk wat vervuilende kilometers en Co2-uitstoot. in de praktijk blijken er nog meer voordelen van deze duurzame bouwcontainer. “Er wordt minder gestolen, er is minder tijdverlies en er is beter zicht op de werkelijk kosten.”

Wat moeten we ons voorstellen bij een digitale bouwcontainer?

“In het kort? Een slim mini-magazijn!”, aldus Roger Rennen, manager DESTIL projectbureau. “De digitale container is precies ingericht op het soort werk én de fase waarin het werk zich bevindt. Neem een project voor woningbouw; bij aanvang liggen in dit tijdelijke magazijn zaken als bevestigingsmiddelen, folie en spouwankers en veel later in het bouwproces bijvoorbeeld hang- en sluitwerk en kitten. Het project en de materialen bepalen de inrichting van het magazijn; het ‘schappenplan’ verandert gedurende het bouwproces. Uiteraard in overleg met de klant.”

Altijd ‘vanzelf’ voldoende voorraad

Maar wat is er nu ‘digitaal’ aan dit magazijn? “In de container hebben alle locaties en producten een barcode. De bouwplaatsmanager scant elk product dat hij uitgeeft. Plaatst hij ’s avonds de scanner in het dockingstation, dan worden de aanvulorders direct geüpload en gereserveerd. DESTIL levert de spullen die op de aanvulorder staan en eventuele andere artikelen op de afgesproken leverdag in de bekende blauwe bakken. De digitale container zorgt er zo ‘vanzelf’ voor dat de voorraad op de bouwplaats altijd voldoet aan de vraag.”

Alleen toegang met digitale sleutel

Niet alleen het bijhouden van de voorraad gebeurt digitaal. Ook de toegang tot het magazijn verloopt via een digitale sleutel. “Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde mensen toegang tot het magazijn verlenen. je zou ook kunnen instellen dat er alleen op bepaalde tijden toegang tot het magazijn mogelijk is. Dat zorgt ervoor dat iedereen op de bouw goed plant. in de praktijk is het vaak: ladder af, naar het magazijn lopen, praatje onderweg, terug naar de bouwplek, ladder op… met de digitale bouwcontainer kun je tijd winnen”

Tijdwinst en minder derving

Een bijkomend voordeel van de digitale toegang is dat er minder ‘voor eigen gebruik’ wordt meegenomen. Roger Rennen: “Er verdwijnt veel uit de magazijnen dat niet in een project wordt verwerkt. op de bouw wordt helaas veel gestolen. Hoe meer mensen toegang hebben tot een magazijn, hoe vaker het voorkomt. Door de toegang te automatiseren bepaal je wie er binnen mag en op welke tijdstippen. Je kunt ook zien hoe vaak en hoe lang een bepaalde persoon zich in het magazijn bevindt. Deze digitalisering kan behoorlijk wat tijdwinst opleveren en derving voorkomen, zo horen we terug van onze gebruikers.”

MVO-beleid

Voor wie is de digitale container eigenlijk bedoeld? Volgens Roger zijn er meerdere redenen om een ‘shop’ op de bouwlocatie te hebben. “We plaatsten digitale bouwcontainers bij woningbouwprojecten, maar bijvoorbeeld ook tijdens de bouw van het station in Breda of bij de uitbreiding van het huidige Designer Outlet Center tot een levendig, bruisend en volwaardig stadsdeel in Roermond. Deze bouwcontainer is een manier om vorm te geven aan je MVO-beleid. Daarnaast blijkt in de praktijk dat het bouwproces beter verloopt en (faal)kosten verminderen. En je vergroot de veiligheid omdat er minder (vracht)wagens op het terrein komen. Onze opdrachtgevers zijn erg enthousiast over dit slimme magazijn. Inmiddels staan er tientallen digitale containers verspreid over het hele land.”

Dit is een artikel uit TOOLZ, het magazine van DESTIL. Wil je TOOLZ twee keer per jaar (gratis) ontvangen, meld je dan hier aan.

 

9 februari 2017

Roger Rennen - Manager DESTIL Projectbureau