Zo voorkom je blaren (en behandel je ze)

Wie nieuwe schoenen koopt, mag op de blaren lopen. Voor wie ongeveer de helft van zijn leven op werkschoenen loopt komt dit vast bekend voor. Nieuwe schoenen betekent vaak blaren, zeker wanneer schoenen ook nog eens nat zijn door zweet, regen, sneeuw of vrieskou. En die blaren zijn niet alleen enorm vervelend, maar kunnen ook voor hevige infecties zorgen. Auwtsj! Genoeg redenen om ze te willen voorkomen. Daarom hier 6 handige tips en tricks tegen blaren in werkschoenen.

Zo voorkom je Blaren

Snelcursus: Hoe ontstaat een blaar?

De blaar is een met vloeistof gevulde letsel aan de huid veroorzaakt door druk of wrijving. De blaar begint meestal met een drukpunt en ontwikkelt zich dan van blaar gevuld met vloeistof naar bloedblaar. Ook al lijkt een blaar vaak een klein vervelend pijntje, toch kan het uitdraaien op flinke verwondingen.

De 5 fases van een blaar

  1. Pijn: Door druk, hitte, vocht en wrijving wordt de huid rood en geïrriteerd.
  2. Blaarvorming: Een blaar ontstaat wanneer de bovenste huidlaag zich afscheidt van de onderliggende laag. De holte daartussen vult zich met vloeistof.
  3. Open wond: Als de blaar wordt geschaafd, ontstaat er een open wond die geïnfecteerd kan raken.
  4. Korstvorming: Als de wond uitdroogt, vormt zich een korst die de vorming van nieuwe huidcellen afremt. De wond geneest daardoor langzamer.
  5. Genezing: Nieuw weefsel wordt aangemaakt en de wond is volledig genezen.

Tips & tricks tegen blaren in veiligheidsschoenen

Tip 1: Kies geschikte veiligheidsschoenen voor jouw voeten

Het klinkt als een open deur, maar het is echt waar. Bescherm jezelf tegen blaren door passende veiligheidsschoenen te dragen die comfortabel zijn voor jou. Comfortabel wil zeggen:

  • De voorkant drukt niet tegen je tenen, zeker niet tegen de grote teen en die ernaast;
  • De tenen worden niet aan de zijkant afgeklemd;
  • De schoenen zijn ook niet te groot, als de hak teveel ruimte heeft, kan er wrijving ontstaan, de eerste aanzet tot blaren.

Bonustip: Koop je nieuwe werkschoenen, loop ze dan eerst in je vrije tijd in. Dan staan ze voor je aan de slag gaat al weer naar je voeten. Vind je geen perfect passende werkschoenen? Kijk dan voor zooltjes of laat ze op maat maken.

Tip 2: De sok is erg belangrijk

Je zou het niet zeggen, maar de sok is minstens zo belangrijk bij het voorkomen van blaren. Om maximaal draagcomfort te bereiken moet de sok:

  • Precies om je voet heen passen en dus niet vernauwen;
  • Niet te groot zijn, want dit kan pijnlijke plekken veroorzaken en het werk belemmeren;
  • Gemaakt zijn van huidvriendelijk textielmateriaal dat ademend is, zoals bij thermo of pro cool sokken. Deze technologieën houden de voeten warm, droog of voeren warmte af.

Sensicare zooltjes

Bonustip: Voor activiteiten met een terugkerende belasting van bepaalde delen van de voet is het aan te raden om sokken met speciale verstevigingen aan te schaffen. Dit voorkomt slijtage en gaten bij de hielen of tenen van de sok. Bekijk hier ons assortiment sokken >

Tip 3: Houd de voeten warm en droog

Voorkom warme, vochtige en natte voeten. Een natte of vochtige huid vormt gemakkelijk drukpunten en het zoute voetzweet zorgt voor extra pijn als je blaren hebt. Draag ademende schoenen waarmee voeten warm, koel en luchtig blijven. Niet alleen je voeten moeten goed droog blijven, ook moet je werkschoenen na een lange werkdag laten drogen. Wij raden dan ook aan twee paar werkschoenen te dragen, zodat je om de dag kunt wisselen en het ene paar de tijd heeft om te drogen.

Meer tips over het onderhoud van je schoenen vind je hier >

Tip 4: Een beetje wellness voor je voeten

Na een lange werkdag moet je goed voor je voeten zorgen. Dit doe je door regelmatig een koud voetbad te nemen. Hierdoor spant de huid aan en wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Wordt de warmte goed afgevoerd door de bloedsomloop dan zweten de voeten minder en wordt de kans op blaren aanzienlijk verkleind. Wil je allerlei zalfjes gebruiken? Wees voorzichtig met chemische voetverzorgingsproducten, zoals voetpoeder. Lange tijd werd voetpoeder beschouwd als een wondermiddel om blaren te voorkomen. Het effect van dit middel is echter omstreden.

Meer tips over het voorkomen van zweetvoeten vind je hier >

Tip 5: Als het kwaad toch geschied is, gebruik dan blarenpleisters!

Helaas zijn drukplekken nooit volledig te vermijden, zeker niet met nieuwe schoenen. Totdat de schoen zich helemaal naar jouw voet heeft aangepast, kunnen er snel drukplekken ontstaan. Behandel je die niet goed, dan kun je op de blaren gaan lopen. Een drukpunt is al pijnlijk of irriterend, en vaak heeft de huid daar een roodachtige tint. Voel je een drukpijn? Bedek de plek dan direct met een speciale blaarpleister of een stuk tape. De vulling van speciale blaarpleisters is dikker dan die van een normale pleister. Dit vermindert de druk van de veiligheidsschoenen en deze pleisters plakken niet aan de wond wanneer de blaar al open is. Wel moet je deze vaker vervangen, zo’n één tot twee keer per dag om wondafscheiding en ziektekiemen te voorkomen.

Tip 6: Prik ‘m niet zomaar lek

Probeer de verleiding te weerstaan en prik of scheur die blaar niet zomaar eraf zonder medische hulpmiddelen. Blaren verzamelen vocht en mogelijk bloed. Zolang de huid over de blaar intact is, kunnen ziektekiemen niet in het lichaam komen. Maar we snappen het, is de blaar open dan is dat drukkende gevoel weg. Maar als de blaar open staat dan staat de poort naar ziektekiemen wagenwijd open. Verwijder of open een blaar dus alleen als je ‘m daarna kan desinfecteren en verzorgen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste schoenen of sokken? Onze afdeling Safety helpt je graag op weg! Ze zijn te bereiken via safety@destil.nl of 013-4653000 

Intersteel logo 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Elten