Zonder zweet geen glorie?

Kan zijn. Die zin gaat echter niet op als we het over voeten hebben. Zweetvoeten zijn namelijk alles behalve prettig. Vooral als je je schoenen acht uur of langer draagt en geen manier ziet om de ‘’cheesy feet’’ te luchten.

Zweet zelf ruikt niet. Een schoen waarin de voeten warm worden als een tropenhuis is echter een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Deze breken het zweet af en er wordt boterzuur geproduceerd, wat we als een penetrante geur ervaren. Je voeten hebben zo’n 250.000 zweetklieren, die samen iedere dag een flinke mok zweet produceren. Op een warme dag is dit uiteraard meer dan wanneer het koud is en het verschilt ook nog eens per persoon.

Het goede nieuws is dat je zeker niet hulpeloos bent tegen deze zweetklieren. Er zijn verschillende maatregelen die het transpireren kunnen verminderen. Hier zijn onze tips voor frissere voeten.

Tip 1 – Was regelmatig je voeten

Met regelmatig bedoelen we niet twee of drie keer per week, maar elke dag en bij voorkeur in de ochtend. Was en droog grondig. Ook tussen je tenen zodat er geen restvocht achter blijft. Een warme en vochtige omgeving zorgt ervoor dat de voetschimmel zich kan verspreiden. Door het vocht zwelt je huid op en kunnen bacteriën makkelijker de huid binnendringen.

Tip 2 – Let op je sokken

Vochtige sokken zijn – je raadt het al – ook een gezellige broedplaats voor bacteriën. Maar ook het materiaal en de pasvorm van de sokken zijn cruciaal. Sokken met een hoog aandeel synthetische vezels zijn duurzamer en minder absorberend dan natuurlijke vezels, omdat ze het door transpiratie veroorzaakte vocht niet vasthouden, maar naar buiten afvoeren. Sokken van 100 procent wol daarentegen zijn ’’absorberend“, maar geven slechts weinig vocht af. Het is belangrijk dat je sokken goed passen en niet "wiebelen" aan je voeten, omdat slecht passende sokken wrijving en extra warmte in de schoen veroorzaken.

Tips tegen zweetvoeten

Tip 3 – Geef je schoenen een pauze!

Per dag zweet je gemiddeld een halve liter vocht via je voeten uit. Het restvocht dat aan het einde van een lange, zweterige werkdag in de schoen achterblijft, droogt meestal niet 's nachts op. Het is daarom aan te raden veiligheidsschoenen afwisselend te dragen. Als je je schoenen even rust gunt, verwijder dan ook de inlegzolen en laat ze apart drogen. Bekijk voor meer tips hierover onze uitgebreide blog over het onderhoud van werkschoenen.

Tip 4 - Kies de juiste veiligheidsschoenen

Het klinkt heel simpel maar toch blijkt het in de praktijk lastig te zijn om een goede keuze te maken. Hierbij hebben we het natuurlijk niet over het uiterlijk van de schoen, maar om de functie die de schoen heeft. Zo zijn er schoenen die waterdicht zijn, of tegen temperaturen tot -50 graden Celsius kunnen, of veiligheidssandalen, of schoenen waar geen metaal in zit, of ESD werkschoenen. Jullie zien dat er veel verschillende werkschoenen zijn, maar hoe kies je nou voor jouw voeten (en werkplek) de juiste schoen? Dat doe je door de schoenen uit te proberen en advies te vragen aan Safety specialisten. Door je goed te laten adviseren zorg je ervoor dat je geen verkeerde keuze maakt en dit scheelt je een hoop problemen achteraf.

Juiste buitenmateriaal tegen zweetvoeten

Tip 5 – behandel je schoenen

Schoenen die ademen, staan ook je voeten toe om te ademen. Maar zorg er dan wel voordat je schoenen blijven ademen. Maak de buitenkant van je schoenen regelmatig schoon en voorkom dat het vuil zorgt voor verstopping. En de laatste tip.. desinfecteer elke week de binnenkant van je schoenen, gewoon net voordat je het weekend instapt en je kunt maandag weer met een frisse start beginnen.

Nu we bij het einde van deze blog zijn aangekomen kunnen we wel zeggen dat er best wat bij komt kijken om je voeten en schoenen goed bij te houden. Maar dat een groot gedeelte van de problemen te voorkomen is met het kiezen van de juiste materialen. Maar heb je extreem last van zweetvoeten en lukt het maar niet om hier vanaf te komen, breng dan een bezoekje aan je dokter. In sommige gevallen kan het een symptoom zijn van een ernstige medische aandoening.

Elten logo

Geschreven in samenwerking met Elten