Keuzehulp: Mechanische ankers

Hoe kies de juiste mechanische ankers voor je project? En hoe bepaal je het juiste formaat? Spit Paslode helpt je op weg en geeft je tips, zodat jij straks weet op welke factoren je moet letten!

Keuzehulp mechanische ankers

Mechanische ankers bestaan er in vele soorten en maten. Om iets langdurig in beton te verankeren, moet vooral het formaat van het mechanische anker goed zijn. Je moet rekening houden met factoren als de ankerdiameter en - lengte. Vooral de lengte van het anker is van groot belang, zeker als het op de veiligheid van personen aankomt.

De grootte van het anker is cruciaal voor de optimale bevestiging in beton. De mechanische weerstand hangt rechtstreeks af van de diameter van het gebruikte anker. De diameter is met andere woorden essentieel.

De grootte van het anker wordt, afhankelijk van de belasting, als richtlijn ingedeeld in drie categorieën:

  • Voor belastingen tot 20 kg kies je voor een diameter van 3 tot 5,5 mm;
  • Voor een belasting tussen de 20 kg en 50 kg kies je voor een diameter tussen 6 en 8 mm;
  • Voor belastingen zwaarder dan 50 kg kies je een diameter van minstens 10 mm.

Hulp nodig bij verankeringssystemen? Download hier de volledige gids van Spit Paslode.

Professionals krijgen uiteraard wel met veel grotere belastingen te maken.

De lengte van het anker hangt dan weer af van de dikte van het stuk dat moet worden bevestigd. Je hoeft niet altijd een groter anker te kiezen voor meer weerstand; fabrikanten optimaliseerden immers de verankeringsdieptes voor optimale prestaties.

Waarom is het zo belangrijk om het juiste formaat anker te kiezen?

Het juiste formaat anker is essentieel, vooral als er stukken moeten worden verankerd die een impact kunnen hebben op de veiligheid van de mens. Voordat je objecten met elkaar gaat verankeren moet je dus goed in kaart hebben gebracht wat je wilt bevestigen, waarop en of er nog andere factoren meespelen, zoals klimaatomstandigheden of voorgeschreven regels en wetten. Doe je dit niet dan zal je verankering niet betrouwbaar zijn en op termijn gevaar kunnen opleveren.

Zo kies jij de juiste mechanische ankers!

Om te bepalen welk type mechanisch anker je in beton moet gebruiken (anker in RVS, gegalvaniseerde spreidankers, betonschroef, …), en wat de aangepaste diameter en ideale lengte zijn, moet je de juiste vragen stellen:

  1. Wat wil ik met het anker bevestigen?
  2. Waarop wil ik het anker bevestigen?
  3. 3. Waar moet ik me aan houden? (regelgeving, wetten, weerstand, gebruik, atmosferische vereisten, klimaat etc.)

I-Expert berekeningssoftware

Voor een professionele berekening van Spit ankers wordt de I-Expert software gebruikt. Klik hier om direct online een berekening te kunnen maken.

Kortom, neem de tijd om de mechanische ankers voor beton te kiezen. Door de juiste vragen te stellen en die correct te beantwoorden kun je de precieze diameter en ideale lengte bepalen. Zo kom je tot een professioneel, stevig en duurzaam resultaat. Een gepast mechanisch anker heeft de juiste uittrek-, afschuif- en torsieweerstand en zorgt ervoor dat de verankerde elementen stevig vast zitten.

Spit paslode

Gastblog - Spit Paslode