De traditionele bouwplaats verandert

Hoe speel je daar als groothandel op in?

De vraag naar renovatie- en nieuwbouwprojecten blijft stijgen, de bouwsnelheid moet omhoog, er is een tekort aan vakmensen op de bouwplaats, faalkosten moeten omlaag en tegelijkertijd moet er uiteraard nog volgens een bepaalde kwaliteit worden gebouwd. De traditionele bouwplaats vraagt om een nieuwe werkwijze waarbij prefabricage een steeds grotere must wordt. En dat is niet alles…als gevolg van de BENG-eisen en het klimaatakkoord neemt ook de vraag naar een zeer goed geïsoleerde en luchtdichte schil voor huizen toe. Iets wat bij prefabricage op een andere manier geregeld moet worden dan op de bouwplaats. Twee ontwikkelingen die niet alleen de bouw uitdagen om anders te werken, ook toeleveranciers moeten producten ontwikkelen die passen bij prefabricage en luchtdicht bouwen. CPG Nederland neemt hierin het voortouw en denkt vooruit.

Luchtdichtbouwen in prefab wereld

Als specialist op het gebied van luchtdichtingsproducten weet CPG met productmerk illbruck als geen ander hoe je huizen, woningen en panden luchtdicht bouwt op de traditionele bouwplaats. Echter bij prefabricage, waarbij volledige badkamers tot complete daken al in de fabriek worden geproduceerd, is het belangrijk om opnieuw naar het bouwproces te kijken. Gelukkig weet CPG dat prefabricage niet van gisteren is en schuift al enkele jaren aan tafel bij de industrie. Samen ontwikkelen ze producten die naadloos aansluiten op het industriële proces, het nieuwe bouwen en ook een optimale luchtdichting verzekeren.

Nat maakt plaats voor droog!

Waar de traditionele bouw vooral veel natte producten, zoals kit en purschuim gebruikt, zie je in industriële bouwprocessen juist vaker droge producten, zoals schuimbanden en folies. Producten die zich uitstekend lenen voor bouwen onder geconditioneerde omstandigheden in een fabriek. Een perfect voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de illbruck TN018 Soft EPDM Afdichtingsband. Dit band moet worden ingedrukt om zijn functie en werking te vervullen. Dit in tegenstelling tot het uitzetten, zoals we gewend zijn van purschuim of compriband. Een belangrijk verschil dat laat zien waarom het nieuwe bouwen om andere producten vraagt.

Anders bouwen, maar wel dezelfde kwaliteit leveren?

We gaan anders bouwen, maar de kwaliteit moet nog steeds geborgen worden met de huidige en aankomende regelgeving (Wkb). CPG helpt en gaat verder dan alleen het ontwikkelen van nieuwe producten en zet ook in op dienstverlening. Heb je advies of ondersteuning nodig bij het uitwerken en intekenen van producten in bouwdetails? CPG schiet je graag te hulp met begeleiding op locatie, trainingen en toolboxmeetings. Ze hebben zelfs bouwkundig adviseurs rondlopen om controles op bouwprojecten te verrichten. Want we willen uiteraard allemaal dat je de juiste oplossingen gebruikt en op de juiste manier toepast.

Brandende vragen over luchtdicht bouwen en brandveiligheid?

Brandveiligheid in combinatie met goede luchtdichting is een hot item. Met goede luchtdichting kun je de verspreiding van rook en vuur namelijk helpen beperken. Wel is dit (uiteraard) afhankelijk van het bouwdetail en toegepaste producten. Het vangen van de combinatie van luchtdichting en brandveiligheid in één product is vaak lastig, want voor alle oplossingen geldt: neem geen genoegen met minder en zorg dat je voldoet aan de projecteis(en), het Bouwbesluit of het toekomstige Besluit bouwwerken leefomgeving.

Heb je toch vragen over luchtdicht bouwen in combinatie met brandveiligheid? Dan is CPG dé specialist op beide gebieden. Ze helpen je graag op weg.

CPG is dé specialist op het gebied van Luchtdicht bouwen

De overheid zet vandaag de dag steeds meer in op energiezuinig bouwen waarbij luchtdicht bouwen een onmisbare factor is. Luchtdicht bouwen voorkomt ongewenste luchtlekkages door kieren en naden in een woning of gebouw. Kritieke plekken hierbij zijn bijvoorbeeld de aansluitingen van kozijnen en vloer-/wand-aansluitingen. We gebruiken het woord ongewenst, want luchtdicht bouwen is niet het voorkomen van gewenste luchtstromen, maar zorgt er juist voor dat het ventilatiesysteem (gewenst) beter werkt. Je voorkomt ongewenste luchtstromingen door kieren en naden te dichten en weet dus zeker dat de aangevoerde lucht via de onderhouden ventilatiesystemen is aangevoerd. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit én een hoger rendement van het ventilatiesysteem.

Zoomen we in op het energiezuinig wonen dan draait alles uiteindelijk om de perfecte balans tussen luchtdichtheid, het hebben van een goede isolatie, een goed ontworpen ventilatiesysteem en duurzame installaties.

Redelijk wat factoren dus waar je rekening mee moet houden. Heb je een project en/of vraag over luchtdicht bouwen en hoe je dit op de juiste manier voor elkaar krijgt? Dan kan CPG Nederland, de expert op het gebied van Luchtdicht Bouwen, al jouw vragen beantwoorden!

Wil je graag meer weten over luchtdicht bouwen en zou je graag eens met een expert over willen sparren? Vraag je duo-bezoek aan via onze website.

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met illbruck een productmerk van CPG Nederland