ESD VS ANTISTATISCHE SCHOENEN: DE VERSCHILLEN

In sommige sectoren zijn ESD- en antistatische werkschoenen van cruciaal belang voor de veiligheid van de drager. In allebei de gevallen gaat het om schoenen met een lage elektrische weerstand. Wat bijvoorbeeld erg belangrijk is als je werkt als elektricien. Ook zorgen deze soort werkschoenen voor verminderde opbouw en geleiding van statische elektriciteit. Maar wanneer heb je de ene soort schoen nodig en wanneer de ander? Wij leggen het je uit!

Redbrick ESD vs antistatisch

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is de aanwezigheid van een (hoge) spanning met een kleine energie-inhoud. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je haar statisch wordt. Meestal ontstaat statische elektriciteit door wrijving tussen kleding en ondergrond. Deze ondergrond kan je lichaam of een kledingstuk zijn. Ook kunststoffen in zowel kleding (bijvoorbeeld nylon, acryl of fleece) als rubber schoeisel zorgen voor een makkelijkere opbouw van statische elektriciteit.

Als deze lading niet kan wegvloeien kan deze met elke beweging verder oplopen. Bij aanraking met een metalen object ontstaat er dan een voelbare schok. Dit kan tot schade leiden aan elektrische apparaten, soms permanent. Maar deze elektrostatische ontlading kan zelfs zeer gevaarlijk zijn bij brandbare of explosieve stoffen. Dat wil je uiteraard voorkomen.

Wat zijn antistatische schoenen?

Antistatisch betekent dat statische elektriciteit wordt afgevoerd. Antistatische materialen zorgen ervoor dat statische elektriciteit het lichaam weer verlaten. Antistatisch materiaal voorkomt kleine elektrische schokjes. Antistatische schoenen zorgen er dus voor dat de statische elektriciteit die je opbouwt je lichaam verlaat via je schoenen. Alle werkschoenen van Redbrick die in de veiligheidsklasse S3 vallen, zijn antistatisch.

Maar heb je een beroep waarbij de statische elektriciteit niet alleen het lichaam moet verlaten, maar ook nog de werkschoenen de elektriciteit moeten geleiden. Dan kies je voor ESD.

Wat zijn ESD schoenen?

ESD staat voor ‘electrostatic discharge’, ofwel elektrostatische ontlading. ESD schoenen beschikken over het vermogen om een elektrostatische lading weer te ontladen. Het zorgt ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt afgevoerd kan worden. Dat komt doordat ze een zeer lage weerstand hebben. Zo voorkom je schokken en vonken die gevaarlijk zijn voor kwetsbare objecten waar je mee werkt.

Wanneer draag je welke schoen?

Er zijn verschillende situaties waarbij ESD schoenen onmisbaar zijn. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die werken met gevoelige elektronica, zoals microchips. In werkomgevingen waar er gevaar is voor explosies zijn ESD schoenen ook geen overbodige luxe. Heb je ESD schoenen nodig? Trek dan ook speciale ESD sokken aan, draag een ESD jas en zorg indien mogelijk voor een ESD vloer.

Antistatische schoenen zijn geschikt voor verschillende werkomgevingen waar een dusdanig sterke bescherming niet per se nodig is.

Voor beide categorieën heeft Redbrick passende oplossingen. Bekijk het assortiment Redbick safety sneakers voor een model dat bij jou past!

Hulp nodig bij de keuze van de juiste werkschoen?

Neem contact op met onze afdeling safety via safety@destil.nl of kom langs bij één van onze vestigingen