Zo maak je snel en eenvoudig ramen en deuren rookwerend

Rookwerendheid

Het is al jaren bekend dat er meer mensen om het leven komen door rook dan door brand. De huidige wetgeving biedt niet genoeg richtlijnen om passages en compartimenten rookwerend te maken. Bij het maken van een brandwerende deur- of raamconstructie wordt namelijk veel gewerkt met opschuimende strips: afdichtende middelen die oprekken bij een temperatuur rond de 200º C en de doorgang luchtdicht wordt gemaakt. Middelwarme rook haalt deze temperatuur vaak niet, waardoor rook zich nog minutenlang verspreidt, met alle gevolgen van dien.

EN 16034-1 met nog striktere eisen

Ellen ASP

Om dit te voorkomen zijn de rookeisen in het "Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL)" aangescherpt, volgens de norm EN 16034-1. Dit betekent dat niet alleen nieuwbouwprojecten, maar ook renovatiewerken aan striktere eisen moeten voldoen. Vooral in bestaande situaties, denk aan het renoveren van kantoren, woonruimten en hotels, kan dit soms moeilijke vraagstukken met zich meebrengen.

Dé oplossing van Elton

Een snelle en relatief eenvoudige oplossing is het Ellen Aluminium Stelprofiel (ASP): een nastelbaar opbouwprofiel dat de kieren rondom een deur of raam naadloos afsluit. Gecombineerd met een valdorpel in opbouwcassette wordt een volledig rookwerende en geluidswerende oplossing geboden zonder dat de deuren of kozijnen moeten worden vervangen of aangepast. Beide producten zijn voorzien van een afdichting van vlamdovend siliconen, dat tevens een lage sluitweerstand oplevert. Het Ellen ASP-profiel wordt als deurset geleverd en bestaat uit 2 profielen van 230 cm en 1 profiel van 115 cm.