Makita LXT, CXT, XGT en G-range systemen uitgelegd

Al sinds 1978 verlegd Makita grenzen. Waar de eerste apparaten nu simpel en ouderwets lijken, waren ze hun tijd vooruit toen ze op de markt kwamen. Door hun apparaten en  systemen te blijven ontwikkelen kan Makita elke keer opnieuw de concurrentie achter zich laten. Sommige van deze systemen kunnen echter wel wat uitleg gebruiken.

Makita dé accu specialist - sysmenten uitgelegd

Diverse doelen, diverse systemen

Niet elk apparaat heeft dezelfde functie. En lang niet elk apparaat heeft dezelfde eigenschappen nodig. Dit vertaald zich ook in het systeem in de behuizing en de techniek die erbij gebruikt wordt. Accu aangedreven gereedschap heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste, simpele accu's op de markt kwamen. Vandaag de dag zijn er daarom systemen en technieken ontworpen die het onderste uit de kan halen voor de diverse manieren van gebruik. Zo presteert elk Makita apparaat op zijn best in de nodige omstandigheden.

Het Makita LXT systeem

Het LXT systeem dat Makita ontwikkeld heeft richt zich op accu's en het onderhoud ervan. Hierbij is het van belang om de juiste data van de accu's te verzamelen en te gebruiken. Zo wordt deze data tijdens het laden gebruikt om deze tot een volledig opgeladen status te brengen. Ook de wijze van opladen is van belang, het LXT systeem zorgt ervoor dat accu's zo min mogelijk warm worden, waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. De verschillende systemen zijn ondergebracht in 1 systeem dat Makita LXT noemt. Dit staat voor Lithium-ion eXtreme Technology.

De Makita CXT lijn

Size matters. Vooral wanneer je in kleine ruimtes moet werken. Niet elke machine heeft evenveel vermogen nodig, waardoor een kleine accu het apparaat mobieler, veelzijdiger en handiger maakt zonder in te leveren op prestaties. Daarom heeft Makita, naast het huidige 14,4 V en 18 V systeem ook het 10,8 V systeem ontwikkeld. Deze accu's zijn compacter en hebben een actieve luchtkoeling om het lader sneller en veiliger te laten verlopen. Het gebruik van deze accu's heeft als voordeel dat ze lichter en kleiner zijn, waardoor het makkelijker is om in kleine ruimtes te werken. Makita noemt dit systeem Compact eXtreme Technology.

Het Makita XGT systeem

Power to the... tools. Eisen komen in alle vormen en maten, waar de ene vakman vaak in kleine ruimtes werkt, moet een andere vakman juist powertools hebben waarbij vermogen en kracht centraal moeten staan. Ook hier heeft Makita gehoor aan gegeven met de nieuwe 40 V Max XGT systemen. Deze extra krachtige accu's bieden een voltage van 40 volt wat een combinatie van meer vermogen en meer uithoudingskracht betekent. Machines die dit systeem gebruiken leveren een maximum aan kracht, snelheid, gebruiksduur en een grotere mogelijkheid in accu-aangedreven machines.

De G-range accu

En als laatste is er de G-range accu. Mogelijk heb je hier niet eerder van gehoord en mag je het ook zo snel mogelijk vergeten. Want Makita machines met een G-range accu worden niet gebruikt door professionals, omdat deze machines alleen bruikbaar zijn voor de doe-het-zelf/licht niet-dagelijks gebruik. Zo communiceert de lader bijvoorbeeld niet met de accu tijdens het laden, kunnen ze dagelijks zwaar werk niet aan en is deze G-range accu dus ook niet uitwisselbaar met de professionele LXT lijn. Ga je als professional voor Makita dan kies je altijd voor een LXT, XGT of een CXT.

Ontwikkeling staat niet stil

Dankzij de hedendaagse ontwikkelingen komen de powertools steeds dichter bij absolute mobiliteit. Gebruikersduur wordt verlengd, prestaties worden verhoogd, kwaliteit wordt verbeterd en gebruiksgemak verhoogd. Stap voor stap ontwikkelen fabrikanten zoals Makita hun systemen door om de moderne vakman een beter aanbod in mobiele machines te kunnen leveren. Het is nog maar een kwestie van tijd voordat het besnoerde gereedschap verleden tijd is. Nooit meer sjouwen met verlengsnoeren, of op zoek moeten gaan naar een beschikbaar stopcontact. Altijd mobiel, anytime, anywhere.