Veilig je ladder in- en uitschuiven doe je zo

Vandaag de ladder nodig voor je klus? Voorkom valpartijen en ongelukken, door altijd van tevoren te controleren hoe je het beste jouw ladder moet in- en uitschuiven. Altrex heeft een paar handige tips voor je op een rij gezet over het in- en uitschuiven van een (telescoop)ladder.

Hoe schuif je een ladder uit

Stappenplan: het uitschuiven van een ladder op een veilige manier

Ladders zijn er in veel verschillende vormen en maten, maar werken in de basis veelal hetzelfde. Een schuifladder of een reformladder, schuift dan ook vaak op dezelfde manier uit.

Stap 1: Start altijd met het plaatsen van de ladder op een vlakke en stabiele ondergrond. Is de ondergrond een beetje glad gebruik dan een laddermat om wegglijden te voorkomen. Staat hij stevig en stabiel? Door naar stap 2.

Stap 2: Ontgrendel de bovenladder en schuif het deel uit tot de juiste hoogte en vergrendel ‘m weer. Heb je een 3-delige ladder? Dan herhaal je deze stappen ook met de middenladder.

Klaar? Bij het inschuiven is het belangrijk dat je altijd eerst het middendeel ontgrendelt, inschuift en vergrendelt. Daarna begin je pas met het bovenste gedeelte.

Hoe ver mag je ladder uitsteken?

Schuif het bovenste deel van een 3-delige ladder in de A-stand nooit met de rode sport of de vierde sport van boven verder dan het scharnierpunt. Doe je dat wel dan ga je over het kantelpunt heen en is het niet meer veilig om te beklimmen. Dankzij de rode sport in elke Altrex trap weet je tot waar het veilig is om op te staan.

Stappenplan: het uitschuiven van een telescoopladder op een veilige manier

Telescoopladders zijn ideaal, omdat je deze helemaal kunt inschuiven, zo is hij compact en makkelijk te vervoeren. Wanneer je deze ladder gaat in- en uitschuiven ga je als volgt te werk:

Stap 1:  Plaats een telescopische altijd op een stevige, stabiele, horizontale en niet gladde ondergrond. Ook je voeten mogen niet wegzakken en/of wegglijden.

Stap 2: Zet een voet op de onderste sport om de ladder in positie te houden bij het uittrekken. 

Stap 3: Wil je de ladder volledig uitschuiven, begin dan met het uitschuiven van de onderste sport en schuif vervolgens de volgende sporten uit totdat deze maximaal is uitgeschoven. Wanneer je tot een tussenlengte schuift, begin je met het uitschuiven van de één na onderste sport en ga je door totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Stap 4:  Check bij elke uitgeschoven sport of deze wel vergrendeld is, door aan beide zijden de bovenliggende sporten naar beneden te drukken. Daarna kun je eventueel de schuifjes nalopen.

Stap 5: Controleer of de afstand tussen alle sporten gelijk is. Zo ja, dan staat je telescoopladder goed opgesteld.

Klaar? Bij het inschuiven houd je de ladder in rechtopstaande positie stevig vast met een hand aan de ladderboom. Met je vrije hand ontgrendel je met duim en wijsvinger de schuifjes op de sporten en begeleid je de andere hand de bovenliggende ladderdelen naar beneden. De daaropvolgende sporten schuif je op dezelfde manier in, zodat uiteindelijk alles in elkaar geschoven is.

Succes met veilig klussen!

 

Gastblog door Altrex

Tips van Altrex