Het belang van compartimenteren

Brandbeveiliging hoeft niet altijd direct duidelijk te zijn. Het creëren van brandcompartimenten is een passieve vorm van brandbeveiliging waarbij een gebouw wordt opgedeeld in kleinere stukjes. Een brand mag niet buiten het brandcompartiment treden, en verder uitbreiden, binnen de gestelde tijdsduur.

Het belang van compartimenteren

Hoe een gebouw te compartimenteren?

Wetgeving heeft bepaald aan welke minimale niveaus de wanden en vloeren van verschillende compartimenten moeten voldoen om overeen te komen met het type en/of functie van het gebouw. Deze functie is namelijk bepalend voor de brandveiligheid en de daarbij horende brandrisico's. Voor elk compartiment telt dat deze doorkruist worden met deuren, luiken, scheidingswanden, kunststof- en metalen buizen, kabels enzovoort. Voor al deze elementen geldt dat deze dermate afgedicht moeten worden om dezelfde brandweerstand te bieden die de vloeren en wanden hebben.

De noodzaak van compartimentering in een brandsituatie

Hiervoor gebruiken we een voorbeeld: de ruimte waar we ons in bevinden is zes meter lang, zes meter breed en zes meter hoog. In de kamer ernaast woedt een brand en in de muur tussen beide ruimtes zit een gat ter grootte van een potlood. De rook in de brandende kamer zal onze kamer in zeer snel tempo vullen met rook. Het duurt slechts 3 minuten en 40 seconden voordat de rook zo dik is dat we onze handen niet meer kunnen zien op een afstand van meer dan 40 cm.

De uitdaging zit in het beheersen van vlammen, hitte en rook. Wat zeer moeilijk is. Brandcompartimentering richt zich erop om vlammen, hitte en rook dermate te stoppen, zodat levens gered kunnen worden, eigendommen beschermt kunnen worden en bedrijfsrisico's beperkt kunnen worden.

Hulp, advies en begeleiding

DESTIL Prolians kan dankzij ruim 155 jaar aan ervaring gedegen advies bieden op het gebied van compartimenteren, bouwbesluiten en wetgevingen rondom brandwerende constructies. In samenwerking met onze leveranciers en zakelijke partners heeft DESTIL Prolians een grote mate van professionele kennis waar de bouwsector dagelijks mee te maken krijgt. Heb je vragen omtrent het compartimenteren, brandwerende constructies en eigenschappen of wetgeving rondom bouwbesluiten? Dan horen wij graag hoe wij je verder kunnen helpen Neem contact op met info@destil.nl.