Alles wat je moet weten over onderhoud van een deurdranger

Deurdrangers krijgen veel te weinig aandacht vergeleken met sloten of deurkrukken. Toch zijn het cruciale middelen voor veiligheid en beveiliging van je gebouw of woning. Om een goede werking en een lange levensduur te garanderen, hebben deurdrangers regelmatig onderhoud en de juiste afstelling nodig. Hoe dat werkt?! Wij vertellen het je!

Deurdranger onderhoud

Het start bij de juiste afstelling

Deurdrangers zijn bewezen apparaten die jaren probleemloos moeten functioneren. Om de levensduur en veiligheid van deze apparaten te waarborgen moeten gebouwbeheerders de nodige preventieve maatregelen nemen. Dit begint al bij het installatieproces, dat door een gekwalificeerde persoon moet worden uitgevoerd. Daarna zijn smering, afstelling, uitlijning en afdichting, tegen weersinvloeden, de meest voorkomende en eenvoudigste manier van onderhoud voor deurcomponenten.

Ook voor nieuwere en kwalitatief betere deurdrangers of ze nu vaak worden gebruikt of niet, wordt aanbevolen om een geplande onderhoudsroutine [Engels] te volgen. Deze onderhoudsroutine is afhankelijk van criteria als locatie, omgevingsfactoren, klimaat en type deurdranger. Zeer belangrijk bij deze routine is dat je rekening houdt met het doel van het gebouw. Een zorginstelling voor ouderen heeft andere behoeften dan een sportschool. Bewoners van de zorginstelling verlangen waarschijnlijk minder weerstand bij het openen van de deur dan sportschoollieden. De beste werkwijze is dus om de deurdranger af te stemmen op de behoeften van de gebruiker. Heb je daar hulp bij nodig? Dan kun je altijd een deskundige om hulp vragen.

Deurdranger onderhoud

3 cruciale vragen ter controle

Zit de deurdranger eenmaal op zijn plaats dan is het aan jou als gebouwbeheerder of facilitairmanager om je onderhoudsroutines regelmatig te plannen, zodat de deurdrangers goed blijven functioneren. Wereldwijd zijn specificaties van de deurbeslagcomponenten vastgelegd en moeten deze componenten voldoen aan alle regionale en nationale voorschriften. Dit om de veiligheid te maximaliseren.

Zodra de toegangen voldoen aan de kwaliteitseisen, dan is het zaak dat beheerders van de gebouwen de goede werking van de deurdrangers steeds weer controleren aan de hand van de volgende vragen:

  1. Draait de deur vrij en goed?
  2. Moeten de scharnieren worden vervangen?
  3. Staat de deur niet uit het lood ten opzichte van het kozijn?

Is het antwoord op één van deze vragen nee? Dan is het tijd voor onderhoud of reparatie. Twijfel jij over de afstelling of de staat van jouw deurdranger? Neem contact op via info@destil.nl of bel naar (013) 465 30 00 en we koppelen een specialist aan je voor hulp.

 

Dormakaba 

Tips van Dormakaba