Bescherm werknemers tegen UV-straling

Werken in de zon valt onder de zorgplicht. Wist je dat je als werkgever dus verplicht voorlichting over werken in de zon of onder warme omstandigheden moet geven? Daarnaast ben je zelfs verplicht om beschermende middelen ter beschikking te stellen of een andere manier van bescherming te bieden. Daarbij is toezicht op het daadwerkelijke gebruik ervan ook onderdeel van jouw taken als werkgever.

Over UV-straling

Maar de helft van de zonnestralen bestaat uit zichtbaar licht. De andere helft is infrarode warmtestraling en voor een klein deel ultraviolet licht dat minder goed zichtbaar is. Beide varianten ultraviolet, ultraviolet-A (UVA) en ultraviolet-B (UVB), zijn types straling die de huid kunnen beschadigen. Ultraviolet-C (UVC) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet. Wetend dat in Nederland de straling op haar hoogtepunt tussen de 12 en 15 uur is (zomertijd), is het dus zaak dat je jouw werknemers of jezelf beschermt tegen deze schadelijke stralingen.

De afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van huidkanker bijna verdrievoudigd. Zo heel goed gaat het dus niet met dat beschermen. Eén op de vijf mensen wordt in hun leven behandeld voor huidkanker.

Beschermen tegen UV-straling

De arbeid hygiënische strategie, de volgorde van aanpak die aangegeven is in de Arbowet, is ook hier van toepassing: liever voorkomen dan genezen. Dat betekent dat het de voorkeur heeft om blootstelling aan de zon te vermijden en/of te verminderen, boven het ter beschikking stellen van zonnebrandmiddelen.

Dit kan bijvoorbeeld door werkplanningen zo te organiseren dat werken in de zon zoveel mogelijk wordt vermeden. Is dat lastig? Zorg dan voor afdekzeilen of schermen boven de plekken waar wordt gewerkt. Dit biedt niet alleen bescherming tegen UV-licht maar ook een schaduwplek met koelere temperaturen. Tot slot, is voorlichting belangrijk. Informeer medewerkers over gezondheidsrisico’s via posters, toolboxmeetings, de nieuwsbrief of de beschikbare middelen op de werkvloer.

Doe je je uiterste best, maar is er altijd nog een gedeelte waarin blootstelling aan UV-straling niet te vermijden is, zijn er genoeg middelen aan te bieden voor bescherming hiertegen. Denk bijvoorbeeld aan UV-beschermende werkkleding, een zonnebril of hoofddeksel dragen. Daarnaast kun je overwegen om anti-zonnebrand artikelen aan te bieden aan je werknemers. En laat dat nou precies in het straatje van SC Johnson vallen!

Stokoderm® Sun Protect 50PURE

De Stokoderm Stokoderm® Sun Protect 50Pure is een huidbeschermende UV-lotion met SPF 50 speciaal voor professioneel gebruik. Het is een geurvrije en water bestendige zonnebrandlotion en beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van UV-A, UV-B en UV-C-stralen. Het is dus vooral geschikt voor buitenwerkers die aan UV-A en UV-B-straling worden blootgesteld, maar ook medewerkers die worden blootgesteld aan UV-C-stralen.

Deze lotion is beschikbaar in verschillende verpakkingen:

Aandachtspunten bij zonnebrand

Anti-zonnebrandmiddelen bevatten UV-filters, waardoor minder uv-straling de huid bereikt, maar ze bieden geen volledige bescherming. Neem dus altijd nog aanvullende maatregelen. Een anti-zonnebrandmiddel van minstens factor 30 dient om de twee à drie uur aangebracht te worden; vaker indien men veel zweet.

Heb je hulp of advies nodig met het bepalen van de juiste middelen om jouw medewerkers te beschermen? Vraag onze afdeling Safety om advies via safety@destil.nl of 013-465-30-300

 Deze blog is geschreven in samenwerking met SC Johnson