3 lagen systeem

Zo houd jij jezelf warm deze winter
Gebruik het 3-lagen systeem

De koude natte wintermaanden liggen op de loer en jij hebt vast geen zin om verkleumd op de bouw te staan. Wij in ieder geval niet! Gebruik het 3-lagensysteem en je bent verzekerd van voldoende isolatie, bescherming tegen wind en regen en het houdt je droog en warm. Geen geklappertand voor jou dus deze winter!

Het 3-lagensysteem voor het bovenlijf wordt al meerdere jaren gebruikt door buitensporters en ook steeds meer mensen die door weer en wind buitenwerken beamen het. Het systeem draag je als volgt:

1. De onderlaag: vochttransport

De eerste laag draag je direct op de huid. Deze moet vooral zweet wegleiden van het lichaam. Vocht op het lichaam neemt snel de buitentemperatuur aan en zorgt daardoor voor een koud gevoel. Daarom is het belangrijk dat zweet of vocht snel wordt afgevoerd. Materialen die vochttransporterend werken zijn onder andere: Polypropeleen, merinowol of andere functionele andere kunststoffen.

Bekijk hier ons assortiment thermokleding 

2. Tussenlaag: warmte-isolatie

De tussenlaag zorgt voor de juiste hoeveelheid isolatie en moet ook het zweet goed doorgeven naar buiten. Afhankelijk van je activiteit en van de weersomstandigheden gebruik je hiervoor een dikkere of dunnere tussenlaag van materialen als polyester, wol of fleece. De lucht tussen de verschillende lagen draagt bij aan isolatie, maar zorgt ook dat het vocht beter wordt afgevoerd.

Bekijk hier ons assortiment softshells

3. Toplaag: wind- en waterdicht

De buitenste laag houdt regen en wind van je lijf weg, terwijl tegelijkertijd je transpiratievocht naar buiten wordt afgevoerd. De stof ademt als het ware. Afhankelijk van de werkzaamheden kies je de buitenlaag die je acht uur beschermt tegen regen, dus heavy duty waterdicht, of waar je even mee door de regen kunt lopen. Hiervoor worden verschillende membranen aangeboden.

Bekijk hier ons assortiment werkjassen

Uiteraard speelt de persoonlijke factor ook een rol. Afhankelijk of je het snel koud of warm hebt kies je de dikte van de kleding en de hoeveelheid lagen die je nodig hebt. Mocht je zware inspanning leveren dan kun je het beste als eerste de isolerende tussenlaag achterwege laten. Het 3-lagensysteem wordt in de regel vooral gebruikt op het bovenlijf.

En mijn handen, benen en hoofd dan? Voor de handen, benen en het hoofd gelden andere maatstaven, maar zijn ook zeker belangrijk om op temperatuur te houden. Echter moeten we rekening houden met de bewegingsvrijheid van deze lichaamsdelen.

De benen

Voor de benen gebruikt men zelden meer dan twee lagen. Deze twee lagen bestaan uit een thermo onderlaag en toplaag. Bij zware inspanning zullen drie lagen snel te warm en te zweterig voelen en daardoor de bewegingsvrijheid beperken.

De handen

Ook voor je handen gebruik je meestal één of twee lagen, dit omdat meerdere lagen je fijne motoriek en dus precisie beperken. Als onderlaag draag je een thermische handschoen en daaroverheen een werkhandschoen.

Bekijk hier ons assortiment handschoenen

Het hoofd

Ook het hoofd valt buiten het 3-lagensysteem, terwijl het hoofd juist een belangrijke warmteregulator is. Exacte gegevens hierover lopen ver uiteen, maar je raakt toch ongeveer 40% lichaamswarmte via je hoofd kwijt. Om toch naar behoefte je isolatie en koeling mee te regelen kun je in wisselende samenstelling gebruik maken van een petje, dunne muts, dikke muts of capuchon. Een muts met een windstopper laag erin is eventueel extra warm.

Nou laat die winter maar komen!

Marielle pieper

Tips van team Safety