Ooh middernacht, schijn een lichie op mij tijdens de donkere dagen van het jaar. Laat je niet verrassen en wees voorbereid voor het vroeger donker worden met de werklampen en accessoires van Ivana. Sta ook in de winter direct in de schijnwerpers.

Draagbare lampen en accessoires

Accu werklampen en bouwlampen

Extra sterke verlichting

Altijd en overal verlichting

Wat is de kleurtemperatuur?

Wit licht is niet altijd hetzelfde. Zo heb je het warme licht op de wc, het koude en sfeerloze licht in de garage of het romantische licht van de dressoirlamp. Dit verschil is te danken aan de kleurtemperatuur die meestal in Kelvin wordt uitgedrukt. Hoe lager dit getal, dus te "geliger" het licht. Hoe hoger het getal, des te "blauwer" het licht. In het geval van sommige auto-koplampen kan het soms zelfs een beetje "paarsig" zijn. 1000 Kelvin is een zacht waxinekaarsje, 3000 Kelvin is een sfeerlamp, 4000 Kelvin is een ouderwetse TL-lamp, 5000 Kelvin is helder daglicht, 6000 Kelvin is felle middagzon. Bij lampen wordt vaak een bereik aangehouden tussen 1500 K en 6000 K, waarbij 3000 K tot 4000 K het meest populair is.

Wat is lumen?

Terwijl er vroeger gesproken werd in "watt" wanneer het over de felheid van een lamp ging, heeft de spaarlamp en de LED-lamp deze vergelijking door de war gegooid. Een LED-lamp van 1 W geeft namelijk net zoveel licht als een 7 W gloeilamp. De werkelijke waarde voor "lichtsterkte" is eigenlijk "Lumen". Hiermee wordt aangegeven hoeveel "lichtstroom" er in totaal door de lichtbron wordt uitgestraald. Simpel gezegd: een lamp van 4000 lumen is feller dan een lamp van 2000 lumen. De kleurtemperatuur kan er vervolgens voor zorgen dat het licht ook als "feller" wordt ervaren omdat een hogere kleurtemperatuur de ogen meer prikkelt dan een lage kleurtemperatuur. Een te hoge kleurtemperatuur wordt hierdoor juist als onprettig en vermoeiend ervaren. Een lamp met meer lumen, maar een lagere kleurtemperatuur kan even "intens" aanvoelen als een lamp met minder lumen, maar een hogere kleurtemperatuur. Ter vergelijking: een oude 80 Watt gloeilamp geeft zo'n 800 lumen (10 Watt LED-lamp).

Wat heb ik hiervan nodig?

Er zijn twee variabelen die een grote rol spelen bij de keuze voor verlichting: Kelvin en lumen. Hiervoor geldt dat het gebruik vooral de beslissing maakt. In tegenstelling tot de kleurtemperatuur (die hetzelfde blijft) veranderd de ervaring van het aantal lumen met meer afstand. Hoe verder je weg bent van de lamp, dus te minder je merkt van het aantal lumen. Als je een kleine ruimte uitgebreid wil verlichten zonder té intens te zijn, dan kun je beter een hogere kleurtemperatuur nemen met een lager aantal lumen. Dit geeft helder wit licht dat minder sterk straalt. Als een grote bouwput verlicht moet worden, heb je meer aan zoveel mogelijk lumen omdat de afstand tot de lamp een rol speelt. Om het simpel samen te vatten: minder lumen is prettiger in kleinere ruimtes, meer lumen is praktischer in grootte ruimtes. Als kers op de taart kun je naar de kleurtemperatuur kijken.